Wanneer subsidies aanvragen

Wanneer subsidie aanvragen

Veel ondernemers hebben de vraag: wanneer subsidie aanvragen? Wij beantwoorden deze uitdagende vraag graag. 

Als het goed is ben jij op deze pagina terecht gekomen, omdat je al een tijd bezig bent met het uitwerken van een innovatief idee. Het is daarbij goed om te weten wanneer je precies een subsidie moet aanvragen, zodat je er financieel wat warmer bijzit. Met deze checklist, beloop je de ideale route. Zo weet je precies wat en wanneer er moet gebeuren voordat het zover is.

1. Start met een ondernemers visie

Begin met het vaststellen van jouw ondernemersvisie. In het begin voelt het schrijven van zo’n visie en missie wellicht als iets dat slechts woorden op papier zijn, waar je na een tijd niet meer naar kijkt. Misschien is dat ook voor jou het geval, maar de grote bedrijven hebben haar ondernemersvisie gebruikt als een handvat voor wat er in de toekomst moet gaan gebeuren. Wij weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Volgens Simon Sinek zou Apple gewerkt hebben met de Golden Circle. Een strategie waarin een organisatie niet alleen beschrijft wat ze verkopen en hoe ze dat doen, maar bovenal: waarom ze dat doen. Dit werkt later overigens goed voor het creëren van marketing strategieën. Volgens de bekende marketeer zou communiceren vanuit je ‘Why’ namelijk de verkoop van jouw product bevorderen. Laat je inspireren door de strategie van Apple. Bekijk de uitleg 

Je kan nog altijd de traditionele methode gebruiken. Hierbij schrijf je – met zo min mogelijk woorden –  jouw visie uit. Dit gaat over jouw toekomstdroom. Bij het schrijven van jouw visie, moet je rekening houden of dit in lijn is met jouw missie. Tips hoe je een missie en visie uit moet schrijven lees je hier.

Ben je al langer aan het ondernemen, maar merk je dat de ondernemersvisie het interne personeel minder sterk motiveert. Dan kan je altijd nog overwegen om te werken met het schrijven van een Collectieve ambitie. Dat is niet nodig, maar die krijg je als tip van ons cadeau.

2. Zet jouw ondernemersvisie om in een milestone planning

Een belangrijk onderdeel van jouw project is het bepalen van een doelstelling. Waar sta jij over één jaar, vijf jaar en misschien schrijf je jouw doelstelling voor de komende tien jaar al op. 

De beste manier om dit te doen is door Key Performance Indicators (KPI’s) te koppelen aan jouw project. Doelstellingen kunnen op deze manier meetbaar (SMART) gemaakt worden. Denk hierbij aan het omschrijven van een bepaalde hoeveelheid omzet of hoeveelheid klanten dat je wil bereiken. Zo kunnen de gekozen KPI’s jouw organisatie of project helpen bij het uitvoeren en behalen van de missie en doelstellingen, bijvoorbeeld in een bedrijfsplan. 

Op het moment dat jouw onderneming groeit zijn de KPI’s niet alleen belangrijk voor jou als bedrijfsleider, maar ook de communicatie- en marketingmedewerkers hebben baat bij de doelstellingen van jouw organisatie. Zo gaan alle gezichten dezelfde kant op. Weer zo’n handige ondernemers tip.

Hoe je jouw milestone planning meetbaar maakt lees je hier.

 

3. Zet jouw milestones om in jouw project begroting

Voordat je jouw project start, begin je met een projectbegroting. Een innovatief project kan zo uniek zijn dat je van te voren niet automatisch weet wat de uitvoering van een project gaat kosten. Hierdoor kan je bepalen of je het gewenste resultaat ook kan betalen. Ook kan je – net als bij het maken van KPI’s – de begroting gebruiken voor het bijsturen van de organisatie. In dit geval stuur je bij op het moment dat de projectbegroting overschreden wordt. 

Het project begroting stappenplan vind je hier.

4. Businessplan inclusief winst- & verliesrekening + balans

Nu je de eerste drie grote stappen hebt gezet, kan je makkelijker een bedrijfsplan uitwerken. Voor het schrijven van een goed bedrijfsplan zijn diverse stappenplannen online te vinden. Daarvoor kan je voor goede informatie al snel terecht bij de Kamer van Koophandel. Hier vind je ook alle informatie voor het maken van een winst- & verliesrekening (W&V) + balans. Natuurlijk kan je ook ons om hulp vragen.

5. Starten met subsidies aanvragen

Daar is die dan eindelijk. Je bent klaar om subsidies aan te vragen. Nu kom je nog voor een moeilijke opgave te staan. Er zijn namelijk meer dan 1400 subsidies met ieder haar eigen regels. Soms komen alleen stichtingen in aanmerking, soms moet je je bevinden in een bepaalde bedrijfsfase of krijg je niet meteen het bedrag op je rekening gestort. Allerlei zaken waar je rekening mee moet houden. 

Vervolgens zijn er ook diverse intermediairs die je graag verder helpen met het vinden van de juiste subsidie. Maar welke intermediair kies je? Ben je klaar om subsidies aan te vragen, maar weet je niet hoe je verder moet. Stuur jouw vraag in en we beantwoorden hem met smart 😉