Willem Maas: ´Subsidies zijn absoluut niet sexy, maar…´

Annerieke
De MK Subsidy Community introduceert maandelijks nieuwe blogs, waarbij verschillende consultants vertellen over hun expertise en tips voor een succesvolle aanvraag. Willem Maas, de co-founder en CCO van MK Subsidy, vertelt in deze eerste posts over zijn ervaring. Met ruim 10 jaar ervaring op het gebied van subsidies, heeft Willem verschillende ondernemers geholpen aan diverse beschikkingen. In de afgelopen jaar heeft hij gezien hoe startups en scale-ups hun eigen financiële strategie managen. Nu hebben we hem gevraagd voor het schrijven van een artikel over zijn rijke ervaring als een consultants met passende tips voor ondernemers.

De eerste tip: een stabiele cash flow.

Voor je eigen succesvolle bedrijf moet je natuurlijk een goed product of goede service ontwikkelen. Het selecteren van een inspirationeel team is een onderdeel van het process. Het hebben van een duidelijke missie en visie voor je bedrijf is ook een essentieel onderdeel. Dit geldt eveneens voor het luisteren naar je klanten.  Vergeet niet om bedrijfsdoelen te stellen en deze te volgen. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel startups hun projecten niet succesvol uitvoeren. Maar hoe zit het met geld? Een tekort aan geld is een veelvoorkomend probleem. Ja, je zal moeten praten met je stakeholders, praat met mensen die beschikken over een groot netwerk en je verder kunnen helpen met financiële mogelijkheden. Maak logische keuzes op het juiste moment. Je moet op z’n minst voldoende geld hebben voor het komende jaar. Vergeet ook niet om in gesprek te gaan met investeerders, banken. Andere partijen nemen wellicht teveel tijd in, terwijl je de tijd zelf niet hebt. Ze zullen veel druk uitoefenen, jij moet veel rente betalen of je moet een deel van je aandelen verkopen.

 

2. De juiste timing maakt het verschil

Je denkt misschien: ‘Is het mogelijk om de hoge rente van banken of het verkopen van aandelen te voorkomen?’ Heb je al eens gedacht aan de mogelijkheid om geld te verkrijgen via de overheid, zoals een subsidie of beurs? Ondanks dat het aanvraagproces soms een hoop tijd en energie vraagt voor dit type financiering, maakt het deze methode niets minder waard. Natuurlijk worden er fouten gemaakt tijdens het aanvragen van subsidies. Dit doet zich meestal voor bij het selecteren van de verkeerde subsidie. Zo kan het voorkomen dat de subsidie niet overeenkomt met de fase waarin  je bedrijf zich bevindt. Elke subsidie heeft haar eigen regels. Belangrijk om te vermelden is dat je aanvraag wordt ingediend, voordat je begint met het specifieke project. Als je een ‘innovator’ bent (en zeg eens eerlijk; wie is dat niet?) kan je gebruik maken van het Technology Readiness Level scheme. Het schema toont de verschillende ontwikkelfases per product of service. Bijna elke subsidieverstrekker (o.a. RVO, Europese Commissie) gebruikt het schema om te controleren of de aanvraag in aanmerking komt voor een subsidie of een beurs. Natuurlijk is een sterk geschreven aanvraag belangrijk, maar het is minstens zo belangrijk om de juiste subsidie te kiezen. Je kan bijvoorbeeld alleen een aanvraag indienen voor de ‘’Early Stage Funding’’ van de RVO als je nog niet bent begonnen met het ontwikkelen van je product. Wat ik vaak merk is dat organisaties tijd verspillen aan aanvragen die niet matchen met het project. Dat betekend dat ze veel tijd verloren hebben en dus ook geld!

 

3. Subsidies hebben veel voordelen

Misschien is jouw product of service fantastisch en zijn jouw klanten bereid om ervoor te betalen vanaf het begin. Misschien heb je al genoeg investeerders en/of een bank die een lening verzorgd, zodat je sneller kan groeien, maar waarom zou je,  je niet interesseren voor de mogelijkheden waar gratis geld een mogelijkheid is? Denk aan de bekende Nederlandse scale-ups, zoals Ampelmann en The New Motion. Beide hebben subsidie verkregen om hun organisatie te ontwikkelen, te investeren in duurzame magazijnen of om hun innovatieve projecten te starten. Hoe zit het met de grote organisaties, zoals NXP, Phillips en Shell? Zij doen veel moeite voor het opzetten van een netwerk met startups, universiteiten en andere organisaties om subsidies projecten te vormen. Ze hebben dit gedaan voor het brede scala aan contacten die ze kunnen krijgen van de projecten. Waarom lijkt het ‘beter’ of ‘cooler’ als je een enorme investering krijgt met de publiciteit die erbij komt in plaats van overheidsgeld te verdienen? Omdat je innoveert of werkt naar een duurzamere wereld? Met subsidies hoef jij je geen zorgen te maken over de aandelen van je bedrijf. Je kunt doorgaan zonder aarzelen over wat je aandeelhouders zouden denken als je plan A zou uitvoeren in plaats van plan B. Dus, wat is Willem zijn conclusie na jaren werkzaam te zijn als consultant? Aller eerst, je hebt een stabiele cashflow nodig. Ten tweede, je hebt niet perse subsidies nodig, maar ze brengen wel veel voordelen met zich mee en vergeet niet dat elke succesvolle onderneming een subsidie heeft aangevraagd in het verleden.

 

4. Begin nu met je eigen subsidie onderzoek! 

Nu je de gelezen tips overweegt bij het aanvragen voor subsidies, is het tijd om je aanvraag te beginnen. Begin met het doen van onderzoek over dit onderwerp, maar spendeer niet meer dan twee uur. Er is te veel informatie, je wordt misschien overweldigt. Vraag je vrienden, business partners en netwerk hoe hun aan geld van de overheid kwamen. Je kan ook een consultant vragen om hulp voor het aanvragen van een subsidie. In onze community kan je gratis jouw project pitchen. Meer dan 30 consultants kunnen hier feedback op geven. Dit kan allemaal zonder vast te zitten aan een contract. Na zorgvuldig onderzoek naar jouw bedrijfsprofiel en project pitch, kan je beslissen of je het subsidie pad met ons ervaart. Indien dit het geval is, bieden we een eerlijke prijs voor het verkrijgen van de gewenste subsidie. Waar wacht je nog op innovators! Plaat jouw project op our new platform, we kijken uit naar een samenwerking om jouw organisatie op te schalen naar het volgende avontuur.

Contact ons voor meer informatie:

  • WhatsApp
  • Bel voor snel antwoord